image

فلکه اول تهرانپارس- خیابان گلبرگ شرقی

77724923 (21+)

Info@saghar-date.ir

image سه شنبه, 19 فروردین 99

با انواع خرما آشنا شوید

خرما را باید نامی آشنا در گیاهان گرمسیری دانست که از یک هسته سخت و یک پوسته با طعم شیرین تشکیل شده است. از آنجایی که این میوه همیشه در سفره‎ های ما وجود داشته است، باید آن را پای ثابت فرهنگ غذایی کشورمان بدانیم. خواص و فواید خرما به حدی است که همیشه آن را جزو خوراکی‎های مقوی دسته‎ بندی می ‎کنند. از جمله این خواص باید به وجود فیبر، انواع ویتامین‎ ها، مواد معدنی، کلسیم، گوگرد، گوگرد، فسفر، پتاسیم و... در این میوه اشاره کرد. علاوه‎ بر اینکه از این میوه در دسرها، سالادها، غذاها و حتی به ‎صورت یک خوراکی مستقل استفاده می ‎شود؛ معمولا در مراسم فرهنگی و مذهبی مختلفی که در کشورمان وجود دارد نیز از آن استفاده می‎ کنیم. برای مثال معمولا در ماه مبارک رمضان در سفره‎های افطارمان خرما نیز وجود دارد و یا در مجالس ختم نیز از خرما استفاده می‎ کنند. این میوه به ‎عنوان یک میوه پرطرفدار انواع و اقسام مختلفی دارد که در این مطلب به معرفی و بررسی انواع آنها خواهیم پرداخت و سعی می کنیم برای انتخاب بهترین نوع خرما به نتیجه برسیم. با ما همراه باشید.


آشنایی با انواع خرما

خرما نیز مانند هر چیز دیگر انواع مختلفی دارد. جالب است بدانید بیش از 3 هزار نوع از این میوه در جهان وجود دارد که این خرماها می‎توانند به هر دلیلی در یک دسته قرار گرفته باشند. این تقسیم ‎بندی‎ها ممکن است براساس کیفیت محصول صورت گیرد و یا حتی براساس جایی که محصول تولید می‎ شود. اما کلی ‎ترین دسته‎ بندی ‎ای که می‎ توان برای این محصول قائل شد؛ تقسیم کردن آن به خرمای خشک و خرمای نرم است. این میوه به صورت تازه رطوبت بیشتری نسبت به نمونه خشک آن دارد و مدت زمان کمتری سالم می‎ ماند. تفاوت دیگر این دو در کالری آنهاست. به‎ طور ساده می‎ توان گفت اگر قصد وزن کم کردن دارید از خرمای تازه و اگر قصد وزن اضافه کردن دارید از خرمای خشک استفاده کنید. به جز این دو مورد کارشناسان معتقدند خرمای خشک و تازه ارزش غذایی یکسانی دارند و استفاده از هر دو بسیار مفید است. بنابراین اگر ترجیح می‎ دهید از نمونه خشک این میوه استفاده کنید، نگران این موضوع نباشید.
خرما از نوع خشکش خواص زیادی دارد که از آن جمله می‎ توان به بهبود دادن قلب، بهبود بینایی، دارویی برای دستگاه گوارش، مکمل آهن، کاهش دادن آلرژی، انرژی ‎زا بودن، ایجاد تعادل در وزن بدن، مفید برای پوست و مو و... اشاره کرد.

 از انواع خرما خشک  به شرح زیر است:
•    خرما خشک رطبی
•    خرما زاهدی
•    خرما دیری
•    خرمای پیارم
•    خرمای حلاوی
•    خرمای دسکی
جدا از این دسته ‎بندی کلی براساس خشک و تازه بودن این میوه، انواع دیگری از خرما وجود دارد که در ادامه به معرفی برخی از معروف‎ ترین آنها خواهیم پرداخت.


خرمای مضافتی

یکی از مشهورترین انواع خرما در ایران، خرمای مضافتی است. از ویژگی‎های این میوه می‎ توان به رطوبت زیاد، ظاهر بسیار شیک و تمیز و بسته بندی مرتب آن اشاره کرد. معمولا برای مجالس از این خرما استفاده می ‎شود و قیمت آن از دیگر انواع خرما گران‎تر است.


خرمای کبکاب

خرمای کبکاب، یکی از مدل های نیمه خشک انواع خرما است که پوست ضخیم ‎ترین نسبت به دیگر انواع این میوه دارد. این میوه معمولا در نخلستان‎ های بهبهان تولید می ‎شود. رنگ بسیار زیبا و شیره فراوانی دارد. خرمای کبکاب را نیز باید یکی از محبوب ترین ها در ایران دانست که به دلیل قیمت مناسب‎ترش نسبت به مضافتی برای مصرف روزانه از آن استفاده می‌ کنند.

 

 

خرمای خضراوی

نوع بعدی که باید در معرفی انواع خرما به آن اشاره کنیم، خضراوی است. این میوه که از نخلستان‎ های عراق به ایران آمده است، دومین رتبه سطح کشت در استان خوزستان را دارد. جالب است بدانید در خرمای خضراوی هسته کاملا از پوسته این میوه جدا است. از این خرما خارک و رطب نیز استفاده می ‏شود.


خرمای شاهانی

یکی دیگر از انواع خرماهای درجه یکی که رنگ قهوه ‎ای روشن درد،  شاهانی است. از این میوه که بافت نرمی دارد بیشتر در تهیه شیره خرما استفاده می ‎کنند. این محصول بسیار خوش خوراک است و باید درباره آن بدانید که در همه مناطق آن را به نام خرمای شاهانی نمی ‎شناسند. محل کشت این میوه نخلستان ‎های هرم است و نام ‎های دیگر آن عبارت ‌اند از: شونی و خورک.

 

 


خرمای صفوی

از خرمای صفوی باید به ‎عنوان یکی دیگر از انواع خرماهای سیاه و گوشتی نام برد. این میوه که در مدینه کشت می ‎شود دارای خاصیت دارویی است. گفته می ‎شود اگر این محصول را هنگامی که شکمتان خالی است بخورید، کرم معده را از بین می ‎برد.


خرمای شکری

اگر به دنبال یک میوه شیرین و ترد هستید، شکری انتخاب بسیار مناسبی برایتان خواهد بود. این محصول پر از مواد مغذی است و خاصیت دارویی دارد. به ‎گونه‎ ای که مصرف آن کلسترول را پایین می ‎آورد، انرژی ‌زاست و شما را از پوسیدگی دندان نجات می‎ دهد. محل کشت این خرما نواحی جنوبی ایران و همچنین قصیم در عربستان است.

 

 

 

 

خرمای استعمران

یک نمونه از خرماهای نیمه خشکی که استفاده از آن در ایران بسیار رایج است، استعمران نام دارد. این خرما به‎ دلیل حمل و نقل آسان بسیار مناسب صادرات است. جالب است بدانید حدود 70 درصد از نخلستان‌ هایی که در خوزستان وجود دارند این نوع خرما را تولید می‎ کنند. خرمای استعمران به ‎دلیل قند بالا برای ورزشکاران بسیار مناسب است.


خرمای ربی

یک خرمای نیمه خشک دیگر که ماندگار بسیار بالایی نیز دارد، ربی است. این میوه را بیشتر در استان سیستان و بلوچستان تولید می ‎کنند. ظاهر این خرما نسبت به خرماهای دیگر کشیده ‎تر است و حالتی چروکیده دارد.

 

 

 


خرمای عجوه

 

عجوه یک نمونه بسیار شیرین از خرمای نیمه خشک است که وقتی آن را در دهان می ‎گذارید نرم می‎ شود. این خرما از تولیدات عربستان می ‎باشد و به داشتن خاصیت شفابخشی معروف است.

خرماهایی که در بالا از آنها نام برده شد تنها بخشی از انواع این میوه بود. نمونه ‎های بسیار دیگری وجود دارد که ممکن است در دیگر مناطق گرمسیری دنیا و ایران کشت شود که ساغای، خدری، مدژول، خاصویی، آل مهتری، برهی و... نمونه ‎هایی از آنها هستند. نمی ‎توان تصمیم گرفت که بهترین نوع کدام است. زیرا براساس تفاوت در طعم و خواص و ظاهر ممکن است هر کدام از این انواع برای فرد یا هدفی مناسب باشد.


 

 

 

 

تفاوت انواع خرما با هم

شاید برایتان سوال پیش بیاید که مگر خرما یک میوه نیست، چرا انواع مختلفی دارد و اصلا تفاوت انواع خرما در چیست. در پاسخ به این سوال باید گفت، تفاوت ‎های اصلی در انواع این میوه را باید در میزان قند، رطوبت و آب آنها دانست. البته وقتی می‎ گوییم تفاوت در میزان قند یا رطوبت منظورمان این نیست که مثلا یک خرما 10 درصد قند دارد و نوع دیگر آن 100 درصد. بلکه تفاوت‎ این موارد در انواع مختلف خرما بسیار ناچیز است. نکته‎ دیگری که باید درباره تفاوت‎ها به آن اشاره کنیم این است که تفاوت میان خرمای نرم و خشک میزان قند و یا مواد دیگر آن نیست. برخلاف تصور عموم خرماهای نرم کمتر از خرماهای خشک انرژی ‌زا هستند.

خرما در ایران

در مناطق گرمسیری ایران نیز مانند دیگر مناطق گرمسیری جهان خرما تولید می‎ شود. حدودا در طول یک سال 1 میلیون تن از این میوه در ایران تولید می ‎شود. اگرچه بخشی از این تولید را صادر می کنند اما هنوز هم بیشتر این مقدار، مصرف داخلی دارد. درواقع 10 درصد از خرماهای تولیدی در کشور، صادر می‎ شود، 50 درصد آن مصرف داخلی دارد و مابقی در یکی از مراحل تولید تا برداشت از بین می‎‎ رود. جنوب استان کرمان بزرگترین تولیدکننده این میوه به حساب می ‎آید و از میان دیگر تولیدکنندگان می‎ توان به استان خوزستان، استان هرمزگان، استان فارس و استان بوشهر اشاره کرد. در میان استان‎ های مختلف ایران جنوبی‎ ها بیش از همه مناطق از خرما در فرهنگ غذاییشان استفاده می‎ کنند اما با این وجود نمی‎ توان فراگیر بودن مصرف این میوه را در کشور انکار کرد.

نظر شما درباره این مطلب

image
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
Your message is required.